magyar pavilon alaprjaz

Kiállítás

A velencei magyar pavilonban az ÉPÍTÉS / BUILDING címmel valósítjuk meg programunkat.

A kiállításon – Az építés személyiség- és közösségépítő ereje, hatása az épített környezetre alcímmel – az általunk „Kárpát-medencei modell”-nek nevezett oktatási módszert mutatjuk be.

A 2010. évi BorderLINE Architecture és a 2012-es SpaceMaker című kiállítások gondolatmenetét folytatva a rajzolás-modellezés-építés hármasából a Kárpát-medence sajátos építési gyakorlatát, annak példáit és összefüggéseit állítjuk ki.

A kiállítási tér felosztása

A1 – építés
A kiállítás központi része a fogadótér-KAPU megtervezése és demonstratív megépítése, ami a központi átriumban (A1) valósul meg. Ezt egészíti ki a biennále területén található kilenc pad használhatóvá tétele, átépítése.


A2 – pályázat kiállítás
Az átriumban elkészült építmény tervezésére és megépítésére pályázatot írtunk ki. A pályaműveket az A2 jelű térben állítjuk ki. A falon építészeti grafikák, a fal menti asztalokon pedig a pályázatra beadott modellek láthatóak.

Az átriumra nyíló üvegfelület elé csipesszel összefogott könyvjelzők kerülnek, illetve egy pultfelület, ahol a látogatók kedvükre dekorálhatják a könyvjelzőre csíptetett csipeszeket.


A3 – építések 2014 végéig

Az apszisban a Kárpát-medence térképe látható, amelyen megjelöljük a korábbi és a 2014-es építések helyeit. Az utóbbiak fotói keretezik a térképet. Ha az építés még nem volt, úgy a helyén az építés helye és ideje szerepel. Ha elkészült az építmény, úgy a feliratot lecseréljük a felépült mű fotójára. Ez a képsor egy folyamatosan változó, bővülő felület.

A pavilon központi tengelyében megjelenő építést két kiállítás keretezi. A B1 és B2 jelzésű térben szimmetrikusan rendeztük el a tárlatot. A hosszfelületen egy kiugró gipszkarton felületre kerül a képanyag, a tér kereszttengelyére felfűzve pedig a három „bálvány”.


B1 – Kunkovács László Ősépítmények című kiállítása

A képek paszpartuzott fekete-fehérek, raszterben elhelyezve a kiállítási felületen. A bálványokba beépített monitorokon Kunkovács László portréfotói láthatók. A képek 2-3 percenként cserélődnek.


B2 – Építések kiállítás

A kiemelt felületre 21 db 50 cm-es tabló kerül, egy tablón egy építő csoport egy munkája látható. A bálványokba beépített monitorokon az építők fotói váltják egymást.


B3 – videószoba

A különböző építésekről készült videókat a B3 térben elhelyezett tévén mutatjuk be.


B4 – kiszolgáló terület

Az installáció

Az installáció alapanyaga a fa. Fagerendákból építjük fel a bálványok szerkezetét, valamint a padokat és asztalokat. Ezek asztalos minőségű ácsszerkezetek. Az előkészítésük már Magyarországon megtörtént, Velencében szereltük össze és véglegesítjük.

A kiállítás menete

A kiállítás kötött útvonalú, aki az egyik irányból megy be, az a szemben lévő ajtón jön ki. Szándékunk, hogy a kiállítás megtekintése közben jöjjön rá az A1 térben található építmény üzenetére. A látogató az A2 térben kapja meg a könyvjelzőt és a csipeszeket. Így amikor visszajut az A1 térbe, ő is részese lehet az építésének.

Jakab Csaba – Márton László Attila
kurátorok