JAKAB, Csaba DLA

Jakab Csaba DLA

egyetemi docens, belsőépítész, építész, bútortervező

Az erdélyi Farkaslakán született 1965-ben. A székelyudvarhelyi művészeti általános iskolában tanult, majd 1984-ben érettségizett a Marosvásárhelyi Művészeti Szakközépiskolában murális festő szakon. 1993-ban diplomázott a MIF-en, ahol Jánossy György és Király József növendéke volt.

1995-ben Csomay Zsófia tanítványaként mesterfokozatú diplomát szerzett. A Kós Károly Egyesülés vándoriskolájában Nagy Tamás, Salamin Ferenc, Sáros László, Makovecz Imre mellett volt inas.

A 2007-ben védte meg mestermunkáját és értekezését, ezzel építőművész-iparművész DLA fokozatot nyert. 1995-ben a skóciai Dundee egyetemén volt konzulens, 1998-2002-ben a MIE Építészeti Tanszékén volt óraadó.

2004 óta a győri Széchenyi István Egyetem Épülettervezési Tanszékén tanított, 2007-től főállású egyetemi docens. Tervezői munkásságának fő célja az épített környezet „méltó meditációs tárgyként szolgálja az öröklétet”.

Szakmai munkásságának középpontjában a természeti környezettel összehangolt háztervezés (tájba illeszkedés), valamint a gyermek tárgykultúra megújítása áll.

Alternatív iskolabútorok projektje elnyerte a Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíjat.

Munkásságának sajátos területei a szimbolikus bútorszobrok, illetve emlékműtervek.

Tanítványaival tíz éven át elemezte szülőfaluja történetének, környezetkultúrájának változásait. Budapest Építészeti nívódíjas, Építőipari nívódíjas, Az Év belsőépítésze díjas, Európa Nostra-díjas.

web: jakab-csaba.hu