magyar pavilon alaprjaz

Exhibition

The Hungarian Pavilion at the Venice Biennale presents the programme BUILDING.

The show – the subtitle of which is The personality- and community-building power of building and its impact on the built environment – presents the educational method we have called „The Carpathian Basin Model”.

Following the line of thought of the 2010 BorderLINE Architecture and 2012 SpaceMaker shows, and starting out from the triad of drawing-modelling-building, we exhibit the unique building practices of the Carpathian Basin, together with its examples and context.

The partitioning of the exhibition space

A1 – building
A key element of the show is the designing and demonstrative building of the GATE of the reception area, which takes place in the central atrium (A1). This is complemented by the reconstruction and rebuilding of nine benches in the Biennale’s area.

A2 – inviting applications
We have invited applications for the planning and construction of the construction in the atrium. We exhibit the entries received in space A2. The drawings of the architectural plans are displayed on the walls, while the models submitted to the competition are placed on the tables by the walls.

In front of the glass surface facing the atrium there are bookmarks clipped together. There is also a desk here, where the visitors may decorate the clothes pegs placed on the bookmarks.

A3 – buildings till the end of 2014
In the apse one may find the map of the Carpathian Basin, where we have marked the places of the former constructions as well as the ones that took place in 2014. The map is surrounded by this year’s photos. In cases where the building process has not taken place yet, we have marked its place and time. When a building was completed, we replace the caption by its photo. Therefore the series of photos is a constantly changing and expanding surface.

The building process at the central axis of the pavilion is framed by two exhibitions. These are arranged symmetrically in spaces B1 and B2. On the longitudinal surface the pictures are placed on a protruding plasterboard, while on the lateral axis there are three „idols”.

B1 – László Kunkovács’s exhibition entitled Primal Buildings
The photos are black and white in cardboard frames, arranged in a grid on the exhibition surface. On the monitors built in the idols one can see László Kunkovács’s portrait photos. The pictures change every 2-3 minutes.

B2 – exhibition of the buildings
There are 21 tableaux of 50 cm in size placed on a raised surface, each tableau showing the building works of a group. On the monitors built in the idols one can see photos of the builders.

B3 – video room
The videos made about the various building processes are displayed on a TV in space B3.

B4 – service area

The installation

The installation is made of wood. The structure of the idols, as well as the benches and tables are made from wooden beams. These are high quality carpenter works. They have been prepared in Hungary, later to be assembled and finalized in Venice.

The route of the show

The visitor’s route through the show is one-directional: if you enter through one door, you leave through the opposite one. We intend the visitor to understand the message of the building in space A1 during one’s stay in the exhibition space. The visitor receives the bookmark and the clips in space A2. Thus, when one gets back to space A1, one may participate in the building process.

Csaba JAKAB, László Attila MÁRTON
curators